1,7 miljoen euro voor de restauratie van twee forten uit fortengordel rond Antwerpen

Op 19 maart 2017, over deze onderwerpen: Borsbeek, Fort 3, Gemeente, Ruimtelijke ordening

PersMEDEDELING

Vrijdag 17 maart 2017

KABINET VAN DE MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED

1,7 miljoen euro voor de restauratie van twee forten uit fortengordel rond Antwerpen

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 704.937,40 euro toe aan het gemeentebestuur van Wommelgem voor de restauratie van Fort 2 van de Brialmontvesting. Het gemeentebestuur van Borsbeek krijgt 1.067.536,15 euro voor de restauratie van Fort 3 van diezelfde vesting.

De fortengordel rond Antwerpen neemt in de internationale vestingbouwkunde een vooraanstaande plaats in als prototype van een grootschalige stadsverdediging. Het geheel geeft een beeld van de wijze van oorlogsvoering in de negentiende eeuw.

Fort 2 Wommelgem:

Fort 2, met inbegrip van alle oude gebouwen, grachten en omwallingen, is sinds 1996 beschermd als monument. 

De gemeente Wommelgem kocht het fort in 1977. Het monument kreeg een nieuwe bestemming als natuur- en recreatiegebied. Sindsdien staat een deel van het fort ter beschikking van de Wommelgemse verenigingen. Er zijn ook vijf musea gehuisvest en er zijn geleide bezoeken mogelijk.

De premie dient voor de restauratie van het schrijnwerk, het metselwerk van het hoofdgebouw, de gedeeltelijke reconstructie van de oorspronkelijke gevels en de waterafdichting van het officierengebouw.

Fort 3 Borsbeek:

Fort 3 is het eerst gebouwde fort van de Brialmontvesting. Het is beschermd sinds 2003. Vanuit dit fort was het mogelijk om via een weergang een mogelijke vijand van zeer dichtbij onder vuur te nemen: een troef die de andere forten niet hadden.

Vandaag wordt het fort gebruikt door verschillende verenigingen in Borsbeek. Vooral in de zomermaanden is er veel te beleven: een zomerbar, discgolf, een speelparcours voor kinderen.

Met de onroerenderfgoedpremie van 1.067.536,15 euro wordt de linkergalerij van het fort gerestaureerd en herbestemd. De lokalen worden ingericht tot polyvalente ruimte voor gemeenschappelijke activiteiten en tot tentoonstellingsruimten. De gevels worden gedeeltelijk gereconstrueerd, en het dak wordt gedicht om waterinfiltratie te verhinderen. De onmiddellijke omgeving wordt opgehoogd tot het oorspronkelijke niveau om de toegankelijkheid te bevorderen.

Achtergrondinformatie:

Toen de oude omwalling uit 1542 (De Spaanse omwalling) is afgebroken, is een nieuwe omwalling opgetrokken rond de voorsteden Dam, Borgerhout en Berchem. Op enkele kilometers van deze omwalling werd een fortengordel gebouwd met acht forten die Antwerpen beschermden tegen vijandelijke beschietingen.

Het idee om een grote sterke vesting te bouwen duikt op in 1830. Als ons neutraal land zou worden aangevallen dienden de strijdkrachten lang genoeg weerstand te kunnen bieden om de toenmalige grote mogendheden tijd te geven een politieke of militaire oplossing te zoeken. Antwerpen kreeg deze rol toen toebedeeld.

Alexis Brialmont ontwierp de vesting. De bouw was een reusachtige onderneming. Zo is er 13 miljoen m³ aarde verplaatst en 1 miljoen m³ baksteen gemetseld.

Er bleven zeven forten bewaard. Enkel fort 1, dat zich op de plek bevond waar nu het shoppingcenter van Wijnegem ligt, is afgebroken. De overige forten kregen omwille van hun grote erfgoedwaarde een beschermd statuut.


Meer technische informatie:

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/87764

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/200542

 

Meer informatie:

Lisa Lust

(Adjunct-woordvoerder)

lisa.lust [at] vlaanderen.be

 

Kabinet van Geert Bourgeois,

minister-president en

Vlaams minister van Buitenlands Beleid

en Onroerend Erfgoed

02/ 552 60 80 – 0476/ 493 426

 

Foto’s:

https://www.onroerenderfgoed.be/nl/over-ons/voor-de-pers/

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is